Tentoonstelling over de glasramen van de Parkabdij,  8-29 september 2016

Tentoonstelling 7-29 september 2016 - Stadhuis Leuven - Gratis toegang.

De terugkeer van zes glasramen van de Corcoran Art Gallery in Washington naar de Parkabdij vormt de aanleiding voor deze tentoonstelling in het Leuvense stadhuis. Ze zet de glasramen als 17e-eeuwse topstukken van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659) in de kijker. Ook gaat aaandacht naar de tien jaar durende zoektocht en inspanningen van vrijwilligers van de Vrienden van de Abdij van ’t Park en van anderen om de verblijfplaats van de glasramen te achterhalen.

De tentoonstelling presenteert twee glasramen (middenpanelen) uit de Yale University  en uit New York en twee zogenaamde glasraamtriptieken uit de Corcoran Art Gallery. Voor één keer kunt u deze getuigen van Leuvense 17e-eeuwse glasschilderkunst van dichtbij bewonderen. In het stadhuis zijn er niet alleen originele documenten te zien uit de archieven van de Parkabdij en van de stad Leuven, maar ook enkele nieuwe filmpjes die bijzondere getuigen aan het woord laten. Een tijdslijn geeft inzicht in de internationale omzwervingen van deze unieke reeks van 41 glasramen. Ze werden in de periode 1635-1644 vervaardigd voor de kloostergangen van de Parkabdij in Heverlee.

De norbertijnenabdij van Park is algemeen bekend als een unieke historische erfgoedsite van internationaal belang. Ze wordt sinds enkele jaren door de stad Leuven en met de steun van de Vlaamse overheid gerestaureerd.

Mede dankzij de Vrienden van de Abdij van ‘t Park zijn inmiddels 21 van de 41 glasramen terug in Leuven. Ze zullen in de nabije toekomst gerestaureerd en teruggehangen worden op hun oorspronkelijke plaats: de kloostergangen van de Abdij van Park.

Hoe ook u kunt helpen bij die restauratie leest u hier (LINK NAAR FONDSENWERVING)

We hopen u in grote getale te verwelkomen op de tentoonstelling.

Praktisch:

stadhuis

  • Stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven
  • 8 t/m 29 september 2016
  • Open van 11 tot 18 uur
  • Maandag en dinsdag gesloten
  • Gratis toegang

Meer informatie: